Geen een ondernemer wil graag dat zijn personeel gedemotiveerd raakt, want gemotiveerd personeel is creatiever én productiever. Daarom lees je in deze blog een aantal tips over hoe je je personeel kan motiveren. 

Geef complimenten

Wanneer een medewerker een uitzonderlijke prestatie levert, is het zonde om deze onopgemerkt voorbij te laten gaan. Je kan hem of haar bijvoorbeeld mondeling complimenteren of bedanken voor de inzet, maar een mailtje of kaartje sturen kan natuurlijk ook. Zo zal je personeel zich gewaardeerd voelen en zich waarschijnlijk vaker inspannen om soortgelijke prestaties te leveren. Het verschilt per persoon hoe veel waarde iemand hecht aan complimenten, maar het kan natuurlijk nooit kwaad! 

Doe je ding

Als ondernemer wil je natuurlijk dat alles precies zo gaat hoe jij dat wil. Soms is het echter nodig om de teugels een beetje te laten vieren. In plaats van precies voor te kauwen hoe iets moet gebeuren, is het veel beter je personeel alleen de juiste tools aan te reiken om je doelen te bereiken. Vervolgens kunnen ze hun eigen inzichten gebruiken om te kijken hoe dat het beste kan gebeuren. Wanneer je je personeel zelf verantwoordelijkheden geeft, kunnen ze hun eigen creativiteit gebruiken en blijft het werk uitdagend en blijven ze gemotiveerd.

Zorg voor een goede sfeer

Wanneer je wil dat je personeel het naar z’n zin heeft, is het van belang dat er een goede werksfeer gecreëerd wordt. Aan de ene kant wil je dat iedereen elkaar op een professionele manier behandelt. Je wil echter ook niet dat er een té formele sfeer hangt en dat je personeel het ook af en toe gezellig heeft met elkaar en eventuele problemen die er heersen eerlijk met elkaar besproken kunnen worden. Als baas dien je dus de balans op te zoeken tussen het zijn van een baas en een vriend.

Categorieën: Inspiratie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *